Formació i taller impulsor amb SOM ECOLOGÍSTICA, xarxa ciclologística cooperativa de Catalunya.

A Cornellà, dins la comunalitat Jacaranda, hem iniciat un projecte d’ecologística, mobilitat transformadora i ocupació digna. I per això la Fundació La Bastida ha dinamitzat aquesta primera trobada de formació i diagnosi conjunta amb la xarxa ciclologística cooperativa de Catalunya “Som Ecologística”, a on vam establir les pases necessàries per generar un grup impulsor a Cornellà d’ecologística i els diferents rols dels agents implicats.

Volem contribuir a l’enfortiment del teixit comercial de proximitat oferint a comerciants i veïnat potenciar una proposta de serveis ecologistics de nivell ciutat.

Apostar per consolidar la mobilitat no contaminant al territori, i la promoció i sensibilització de la mobilitat activa i transformadora (bicicletes, caminants i patinets), i l’ocupació digna.

Som Ecologística ens va orferir aquesta formació per estudiar la viabilitat d’implementar microhubs logístics per tal de definir estratègies logístiques eficients a Cornellà i continuar amb el treball amb l’Ajuntament, el comerç local, grup impulsor i entitats participants en aquesta primera reunió formativa.  

Volem impulsar la creació de circuits de distribució sostenibles, amb criteris ecològics i de justícia social, amb els serveis de les cooperatives adherides a Som Ecologística com l’Henbici, que promoguin una distribució de productes locals amb la mínima petjada ecològica.

Aquest tipus de projectes ajuden a reduir els costos logístics i afavoreixen el comerç just, al mateix temps que promouen una economia verda i respectuosa amb el medi ambient. 

Com a resultat, hem editat aquest material formatiu per fer arribar als representants dels diferents agents interessats, i augmentar així les possibilitats per seguir treballant amb un grup impulsor. Entre d’altres, en aquesta formació ens van destacar:

  • L’ús de bicicletes de càrrega com a alternativa sostenible al model tradicional de repartiment amb arrelament local, criteris de governança i dignificació laboral.
  • Impacte mediambiental positiu: reducció de furgonetes mig buides i menys emissions contaminants.
  • Regulació de condicions laborals de repartidors i creació d’espais segurs per a dones.
  • Importància dels microhubs i nanohubs per optimitzar la distribució.
  • Necessitat del suport de l’Ajuntament per cedir espais i facilitar la implementació del projecte

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Una publicación compartida por Fundació La Bastida (@fundaciolabastida)